Za 4 osobe:
- cela očišćena lososka pastrmka od 1,5 do 1,8 kg ili bilo koja veća rečna riba,
- 2 dl suvog belog vina,
- jedno zvezdasto zrno anisa,
- glavica luka,
- 2 praziluka,
- pola korena celera srednje veličine,
- 2 šargarepe,
- 2 komorača,
- maslinovo ulje,
- so i biber.
Ribu dobro operite, obarite dva-tri minuta u ključaloj slanoj vodi, ocedite i pažljivo joj skinite kožu od glave do repa. Praziluk očistite, odvojte listove, kratko ih obarite u ključaloj slanoj vodi, ocedite i raširite preko kuhinjske krpe. Šargarepu oljuštite, po dužini isecite na trake, obarite ih u istoj vodi, ocedite i raširite pored listova praziluka. U šerpu sipajte 1,5 dl vode u kojoj se kuvalo povrće, dodajte belo vino, zrno anisa, glavicu luka, kolutove celera i jednog komorača. Posolite, pobiberite i kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi. Obarenu ribu položite u pleh obložen kolačarskim papirom, prelijte maslinovim uljem, spolja i iznutra posolite i pobiberite, a u utrobu ubacite kolutove preostalog komorača i luka, pa sipajte 2-3 kašike supe u kojoj se kuvalo povrće. Telo ribe naizmenično obavijajte obarenim trakama praziluka i šargarepe, sve prelijte ostakom supe od povrća i maslinovim uljem, prekrijte listom kolačasrkog papira i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Uklonite papir i pecite još 10 minuta. Da se listovi praziluka i šargarepe ne bi osušili, još jednom celu ribu prelijte supom od povrća.
0 comments:
Post a Comment