Tuesday, May 14, 2013

Zapečena pastrmka

Zapečena pastrmka



Za 4 osobe:

  • cela očišćena lososka pastrmka od 1,5 do 1,8 kg ili bilo koja veća rečna riba, 
  • 2 dl suvog belog vina, 
  • jedno zvezdasto zrno anisa, 
  • glavica luka, 
  • 2 praziluka, 
  • pola korena celera srednje veličine, 
  • 2 šargarepe, 
  • 2 komorača, 
  • maslinovo ulje, 
  • so i biber.


Ribu dobro operite, obarite dva-tri minuta u ključaloj slanoj vodi, ocedite i pažljivo joj skinite kožu od glave do repa. Praziluk očistite, odvojte listove, kratko ih obarite u ključaloj slanoj vodi, ocedite i raširite preko kuhinjske krpe. Šargarepu oljuštite, po dužini isecite na trake, obarite ih u istoj vodi, ocedite i raširite pored listova praziluka. U šerpu sipajte 1,5 dl vode u kojoj se kuvalo povrće, dodajte belo vino, zrno anisa, glavicu luka, kolutove celera i jednog komorača. Posolite, pobiberite i kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi. Obarenu ribu položite u pleh obložen kolačarskim papirom, prelijte maslinovim uljem, spolja i iznutra posolite i pobiberite, a u utrobu ubacite kolutove preostalog komorača i luka, pa sipajte 2-3 kašike supe u kojoj se kuvalo povrće. Telo ribe naizmenično obavijajte obarenim trakama praziluka i šargarepe, sve prelijte ostakom supe od povrća i maslinovim uljem, prekrijte listom kolačasrkog papira i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Uklonite papir i pecite još 10 minuta. Da se listovi praziluka i šargarepe ne bi osušili, još jednom celu ribu prelijte supom od povrća.

0 comments:

Post a Comment